Mr. Pathy har en rad olika frukter, grönsaker och kryddor i sin trädgård. Här är det peppar som ska bli svart genom kokning. Han har också två kor och några höns, plus en halvtam kobraorm ... Mr. Pathy har en rad olika frukter, grönsaker och kryddor i sin trädgård. Här är det peppar som ska bli svart genom kokning. Han har också två kor och några höns, plus en halvtam kobraorm ...

Sommarens glasssmak, vaniljsås och cream brylén är räddade!

Köp en sanslöst god vaniljstång direktimporterad från södra Indien!

 

Högt uppe bland bergen i Kalryan Hills är luften sval och ren. Där, på sluttningarna ner mot dalen i Vellamalaj, har Mr. Pathy sina trädgårdsodlingar. Mr. Pathy är pensionär men arbetar fortfarande med Intacts skola i Vellamalaj. Hans och fruns lediga tid går till trädgårdsskötsel, förutom yoga, meditation och barnbarn förstås.

 

Tina har ett kilo pinfärsk vanilj av absolut högsta kvalitet till försäljning. Hon säljer vaniljstängerna för tio kronor per styck. Då är varje stång mellan 15 och 20 centimeter lång och räcker alltså betydligt längre än de små, taniga vaniljstänger som säljs på ICA och COOP för 20 kronor stycket.

 

Ring Tina direkt och beställ på 070 342 10 40, eller via mejl: tina_c_jo@msn.com

 

Vill du ha det hemskickat så tillkommer portokostnad.

Allt överskott från försäljningen går direkt till Intact special school.

 

2012 - 04 - 14

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

På en tappavsats har han funnit sin utvalda scen. Hans armar rör sig i stora cirklar och han talar om stjärnorna, rymden och kosmos. Han sjunger sina sånger med varm och ljuvlig röst. Han är rymdens och kärlekens apostel.

Han ber oss sitta ner i gruset på marken medan han ömsom sjunger, ömsom deklamerar sina texter.

 Hans ögon brinner av energi, hans kropp rör sig rytmiskt som vågorna på ett hav.

 

Vem har slagit hans öde i bojor. Vilka är de som gjort honom till narr i en tid där människan inte är mogen hans poesi. Hur många med honom går samma öde tillmötes, denna dag som idag är.

 

I en annan värld, i ett annat kosmos skulle han varit med i Allsång på Skansen. Han skulle stått på stora scenen under Peace & Love festivalen i Borlänge. Han kunde hetat Thomas di Leva. Men det finns en betydande skillnad. Navras kan sjunga :-)

 

2012 - 03 - 26

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

Alla barn behöver leka. Alla barn borde dessutom ha tillgång till en lekstuga.

Men hur utbredd är egentligen lekstugan? Finns den överallt?

 

Enligt vanligtvis välunderrättad källa, dock obekräftad, sägs detta vara Indiens första lekstuga. Den lär enligt samma källa finnas på gården till ett barnhem och specialskola i delstaten Tamil Nadu. På grund av värmen i området är lekstugan utrustad med svagströmsfläkt och lysrör i taket mot mörkret.

 

Har du sett lekstugor under dina resor? Finns det forskning på lekstugans historia? Veckans frågor sätter fingret på något viktigt. Barns rätt att leka, som inte alls är vedertagen i hela världen.

 

2012-03-19

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag
Sverige är fullt av små fina stugor som man både kan leka i och gömma sina hummertinor i. Sverige är fullt av små fina stugor som man både kan leka i och gömma sina hummertinor i.

Ja men, jag menar hur svårt kan det vara? Ja, eller Huuur?

Fan, kan du inte läsa den svenska byggritning från Bejers Bygg i Uppsala?

Nej, det är klart man använder ju utländsk arbetskraft. De är ju så billiga och energiska. Fast jag vet inte om det stämmer. För de säger att det behövs fyra man i tio dagar för att göra ett litet pörte.

 

Veckans bloggfråga är följande: Kan jag göra Rot-avdrag för att bygga ett pörte på andra sidan jordklotet?

Nu finns det kanske vissa av er som skrattar, men jag vill gärna ha ett korrekt svar på denna fråga. För det lär finnas svenskar med hus i Thailand som fått göra Rot-avdrag för tillbyggnad av sin bungalow. Hur absurt det än låter så verkar den svenska lagstiftningen gälla alla svenska medborgare var än i världen man befinner sig.

Dessutom lär du kunna anställa en flitig thailändska som lagar din mat och stryker skjortorna med Rut-avdrag medans du är i Thailand. Snälla jurister, eller blivande sådana: giv mig ett svar!

 

Nå, hur går det med pörtet undrar ni säkert. Jo, i morgon ska byggnationen påbörjas. Ritningar ska studeras, pannor läggas i djupa veck. Intet ord ska dryftas utan teckenspråk och gäster med gester råder. Med Rot-avdrag, det förstår vi allihopa.

 

På förra veckans fråga så går den nya damstassen till en icke helt okänd veterinär som kommit med detta intressanta inlägg:

"I Sverige avlar vi på de största, köttigaste djuret och starkaste djuren. Vi bygger säkra stallar, använder maskiner för att sköta djuren medan i indien är det den kossan som klarar att anpassa sig bäst till människan, trafiken, plastpåsarna och klimatet som överlever och får kalvar."

Tusen tack för det svaret!

 

2012-03-12

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

Folk har mejlat, ringt, skickat brev, stoppat mig på gatan och undrat "Hur går det, hur går det Lasse??" Hundratals människor, ja kanske tusentals har engagerat sig i det lilla lammet på Gränby Gård som föddes så tidigt i januari.

Till alla er kan jag nu ge ett lugnande besked. Lilla lammet lever och har hälsan, hon får dessutom snart sällskap av fler ulliga kompisar.

 

Säkert har många av er liksom jag undrat över beteendet hos våra svenska husdjur. Om varför de är som de är. Om hur de blivit som de blivit.

Om jag låt oss säga möter Haglunds ungtjur lös på vägen mot sjön i Saxe, så blir jag livrädd och sätter mig i säkerhet uppe i ett träd, eller som senast i en eka på sjön. Tjuren visar helt tydligt aggressivitet och ett beteende som får blodet att stelna i mina ådror. På samma sätt när jag ska ge getterna hö på Gränby Gård. Är bocken därinne så har jag hela tiden koll på var han befinner sig och när jag kan vänta en attack.

Låtsas för en stund att du går på vägarna i södra Indien istället. Du möter kor, tjurar med en och en halv meter mellan hornspetsarna, getabockar och lösspringande hundar i massor. Men du bryr dig inte, inte heller dem. Ni möts på en halvmeters avstånd och ger varandra en blick och kanske ett "god morgon" eller "vannakam". Det finns ingen rädsla eller oro i mötet.

Varför har det blivit så här? Jag antar att ni liksom jag ibland använder sömnlösa nätter till just denna fråga. Och jag vill gärna ha era synpunkter och kanske rent av svar på denna fråga.

Bästa - och mest trovärdiga - svar premieras med en lungi (kjol för män) eller en kurtha (dress för kvinnor). Man kan också välja ett halvt kilo Lindvalls kaffe istället.

 

2012-03-05

 

Svaret på veckans rubrikfråga är givetvis "Nej". Får får lamm.

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

"Och bland dessa krokiga kroppar, ska jag söka en ros och en ring.

För kanske just en bland spillrorna här, ska visa sig vara en prins."

 

- några strofer ur Mikael Wiehes "Jakten på Dalai Lama".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För Akash blev rocklåten "Jonny B. Good" vägen till en roligare och mer aktiv vardag. Med svåra spastiska kramper och liten tillgång till kommunikation blir musiken en väg mot utveckling. Motivationen och glädjen får honom faktiskt att dansa, när någon håller honom under armarna. Han skrattar högt och hjärtligt och blir tvärilsken när sången och musiken tystnar. Han har kanske för första gången i sitt liv lärt sig att göra anspråk. Tycker man om musik ska man väl ha rätt till musik också.

 

Men behoven av specialtillverkade hjälpmedel är mycket stora i Indien och Intacts Vänner behöver bli flera. Fundera inte längre, utan gå in på hemsidan och bli medlem. Pengarna behövs och de kommer fram - det vet jag. www.intactsvanner.com  

 

2012-02-27

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

Den kom som ett brev på posten - regeringens tillsatta utredning som ska se om det behövs någon specialpedagogutbildning i framtiden. Jag befarade detta i samband med att utbildningsminister Jan Björklund återupplivade den gamla speciallärarutbildningen.  "Nu kommer han att lägga ner specialpedagogutbildningen" varnade jag. Få trodde mig då, i dag är det fler som inser faran.

 

För den forne militären Jan Björklund representerar specialpedagoger nämligen "flum", hans allra värsta skällsord. De ser till helheten hos barnet och eleven. Förstår att barnet har en historia när det kommer till förskolan och skolan, har en vardag utanför skolan där klasstillhörighet, ekonomi och föräldrars utbildningsnivå och förmågor påverkar barnet. Specialpedagoger plockar inte ut Kalle ur klassen för att traggla engelska glosor i en skrubb under trappan (vanligt förekommande speciallärar-tillhåll i den svenska skolan). Specialpedagogerna ingår i stödteam och som pedagogiska mentorer för klasslärare och förskollärare för att de ska kunna möta alla barn på rätt nivå.

I dag har vi en katastrofal ökning av antalet barn som får diagnos ADHD. De flesta från socialt utsatta bostadsområden. Får Björklund och Alliansen som de vill blir dessa barn ännu fler. Sorteringstakten i skolan ökar, utslagningen på arbetsmarknaden och i samhället likaså.

Vi måste hjälpas åt att stoppa vansinnet innan det är för sent. Människor måste få vara olika, ändå värda lika mycket. Vi går i marschtakt mot ett samhälle där bara A-barnet räknas. Ett A-barn som lätt kan fasas in i regeringens jobblinje. Tänk efter var och när ni såg det scenariot senast.

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag
För inte länge sedan var han en energisk och aktiv cyklist. Fotoakuten.se För inte länge sedan var han en energisk och aktiv cyklist. Fotoakuten.se

Han var känd som en brilliant skribent och knivskarp korrekturläsare. När vi gick på restaurang kunde han inte låta bli att läsa menyn med sin rödpenna. Krögarna blev lyckliga av hans spontana hjälpsamhet och vi andra skrattade gott åt hans oförmåga att släppa jobbet. Han kom alltid att hamna i centrum för sin kvicka humor och underbara förmåga att få andra att må bra.

 

Idag är hans ord satelliter som svävar runt i rymden. Hans eget kosmos. Blicken stirrar ut i tomma intet varje gång han försöker få syn på och fånga en satellit, ett uttryck, ett ord. För det mesta går det inte alls.

"Dina ord ... är bättre ... be-ramade", säger han och tittar på mig från rullstolen.

Jag förstår vad han menar. Mina ord håller sig inom ramen, jag har kontroll. Hans ord svävar fritt utanför alla ramar och strukturer. Ovilliga att låta sig infångas och styras.

 

Hans sjukdom har medfört att allt i hans huvud slagits i spillror. Inte bara ord och meningar.

"Är ... det där din?" frågar han och tittar på golvet framför oss.

"Ja, det är min fot. Här har du din", säger jag och tar i hans underben för att lyfta upp foten.

Kroppsdelarna har också blivit fritt svävande satelliter i hans rymdvärld.

 

"Om vi byter vid Slussen så sparar vi två minuter", brukade han säga när vi var ute på jobb. "Vi tar det långa benet före så hinner vi", sa han ofta. Som lantis kontrade jag skämtande med att fråga vad han skulle göra med all sin sparade tid. "Jag lägger dem på hög för kommande behov", skrattade han tillbaka.

Nu vet jag vad han har sin sparade tid till. Tomma timmar blir till tomma veckor som blir till år av ständig väntan i ett vårdboende som ägs av Carema. Väntan på vad då?

"D...et är ... snart... slut. Jag är ... snart nitti", säger han mödosamt.

"Fan heller, du är sextiosex. Det står i ditt pass" svarar jag.

Men en sak är alldeles glasklar. Den dag du tappar kontroll över ord och kroppdelar drar gamla vänner lika snabbt som en avlöning. Du blir ensam kvar med ett berg av sparad tid.

 

Uppsala den 29 januari 2012

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

Måndag. Lycklig måndag

Alla min vänner går till jobbet men inte jag

Måndag. Är just en  sån dag

Som alla andra hatar, men jag, jag mår  bra

 

När veckan drar igång

och andra går till jobbet

drar jag upp täcket igen.

Jag njuter av att slagga

ett par timmar till

Jag har slått dank sen åttiofem.

 

Måndag. Nu är det måndag

Det sägs att alla vill ha jobb

men ingen verkar glad

 

Så måndag blir bara en trist och vrång dag

Och att slita mellan åtta och fem

mår ingen bättre av.

Måndag, en dans- och sångdag

Jag sjunger när jag jobbar

för jag jobbar när jag vill och mår bra.

 

Genom att låna några strofer ur denna underbara text från Nisse Hellberg och Wilmer X från deras platta "Hallå världen!" som kom -95 kan jag dra täcket över huvudet och somna om denna snöfyllda måndag. Behöver inte komma på några egna bloggrader i dag. Men till er alla som snart ska skrapa snö och is från bilrutan eller vänta på svinkalla perronger dit tågen aldrig kommer säger jag bara: Håll ut kamrater - vi går mot ljusare tider! (Vilket också innebär att man måste dra ner rullgardinen för att somna om måndagsmornar efter klockan åtta. Men det är smällar man får ta...)

 

Uppsala 2012-01-23

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag

Jepp - våren är sannerligen på väg!


Jag fick det bekräftat i går när jag arbetade på Gränby 4H-gård där en av tackorna just hade nedkommit med ett välskapt lamm. Nyfiken, sprallig och spänd på vad livet har att erbjuda vinglade lammet mot mig med stora, mörka ögon.

 

Låt oss hålla tummarna för att vintern inte slår till med chock-kyla och kaos-väder (Aftonbladets benämningar) för det är egentligen för tidigt för lamm att se dagens ljus redan i januari. Men den förmaningen brydde sig varken tackan eller lammet om att lyssna till.

 

Uppsala 2012 - 01 - 15

 

 

 

 

 

 Tackan på bilden har bara en tillfällig formsvacka just nu. I vanliga fall är hon också sprallig, nyfiken och med ett knivskarpt intellekt ...

 

 

Foto: Fotoakuten.se

Visa hela inlägget »
Etiketter: lycklig måndag