Med gäddfiske på visitkortet

 

Sportfiske är en av Sveriges största fritidssysselsättningar. Tillsammans med upplevelseturismen utgör det underlag för massor av jobb, förklarar Erling Johansson, lärare vid Vildmarksgymnasiet i Halland.

 

-          Förr i tiden gick fiskaryrket i arv, men så gör det inte längre. Därför behövs en gymnasieutbildning för blivande insjöfiskare.

 

Nils Master, Zalt, Rapala magnum. Tre wobblers i monsterstorlek. Mellan dem och en Ambassadör, en Okuma och en Shimanorulle sitter en flätad, stum lina på var sitt långt kolfiberspö. Styrpulpetbåten med fyrtaktsmotorn rör sig förvånansvärt tyst över sjön Bolmens spegelblanka vatten. Simon Svensson styr mot en vassrugge på västra sidan.  Han kisar mot den starka morgonsolen. I ekolodet ser han konturerna av ett fiskstim och nickar förhoppningsfull. Där det finns småfisk finns det sannolikt rovfisk som gös och gädda också. Via mobiltelefonen har han och Andreas Westeborg kontakt med Petter Bengtsson och Stefan Almrot i den andra båten.

 

Kompisen Andreas vevar upp och byter redskap. Han ska ägna sig åt jerkfiske och då krävs det kortare, styvare spön. Simon ska fiska med jigg och letar fram rätt färger för dagen, i en låda där innehållet påminner om lösgodis. Jag famlar efter ett skeddrag, men hittar en spinnare i orange och silver.

 

Vattnet framför vassruggen fiskas av meter för meter. Simon får fiskkontakt, men den släpper nästan genast.

 

Tävling i sportfiske? Semesterdröm? Nej, en helt vanlig dag i skolan för eleverna på Vildmarksgymnasiet i Unnaryd. Killar som valt en inriktning på sportfiske eller insjöfiske som yrke. Som en av de första skolorna i Europa erbjuder gymnasiet i Halland en utbildning för den som vill bli insjöfiskare på heltid.

 

Men det hela började i högstadieskolan redan 1996 när Erling Johansson och två lärarkollegor satt och planerade ”Elevens val”.

 

-          Vi pratade om hur stor betydelse jakt, fiske och vildmarksliv har i vår trakt. Att de unika förutsättningar och kunskaper som finns om naturen runt omkring borde kunna tas till vara även i skolan, berättar Erling.

 

-          Så vi föreslog att fritidsfiske, jägarexamen och vildmarksliv skulle bli valmöjlighet för eleverna. Innerst inne såg vi nog framför oss ett ganska lugnt och behagligt läsår där vi kunde utöva våra egna fritidsintressen tillsammans med en liten grupp elever, skrattar han.

 

Han och kollegorna hade missbedömt elevintresset rejält för till upptaktsträffen kom 140 av skolans 170 elever! Det blev en formidabel succé som fortsatte år efter år.

 

2003 utvecklades konceptet och från höstterminen 2004 finns Vildmarksgymnasiet i Unnaryd. De fick disponera lokaler i ett slitet ålderdomshem. Första året gick arton elever skolans inriktning mot fiske, jakt och vildmarksliv. Idag finns där 59 elever i fem olika inriktningar. Skolan är kvar i ålderdomshemmet, men numera pryds entrén av ett väldigt älghorn. Lokalerna är anpassade till verksamheten med bland annat ett nytt kök och slakteri.

 

Tillbaka till grabbarna på sjön. Spinnfisket vid vasskanten gav ett klent resultat och nu samlas de vid lägerelden på en holme. Petter Bengtsson är fiskeinstruktör och leder dagens fiske. Han lyckas på gammalt stenåldersvis få eld på lite torrt gräs, näver och stickor, för ingen är rökare och ingen kom ihåg tändstickor.  Simon steker hamburgare i brist på nyfångad fisk och alla sitter samlade runt elden. Det är en period av fullmåne och de tvistar om hur det påverkar fisket. Bolmen är Sveriges tionde sjö till storleken och svår att förutse och överblicka.

 

-          Man säger att Bolmen har fler öar än det finns dagar på året, säger Petter.

 

Troligen har han rätt, även om det mer låter som ett gammalt djungelordspråk.

 

För att avbryta fiskesnacket en stund frågar jag killarna vad de gör på sin fritid i Unnaryd. Skolan är ju ett internat och orten liten. De tittar förvånat på mig och säger sedan unisont med självklarhet i rösterna:

 

-          Fiskar så klart!

 

Sedan berättar de att det finns en pizzeria, kiosk och affär i Unnaryd. I skolan finns gym och idrottshall som kan disponeras på kvällstid.

 

Jag undrar lite försiktigt var tjejerna håller hus.

 

-          Det finns fem tjejer på skolan, de går det nystartade barn- och fritidsprogrammet med inriktning utepedagogik, berättar Andreas.

 

Stefan Almrot går inriktningen mot insjöfiskare. Han får en teoretisk utbildning som varvas med omfattande praktiktid hos några av Sveriges 400 registrerade insjöfiskare. Det innebär samtidigt att han får insikt i hur man kan utveckla ett yrkesmässigt insjöfiske till en lönsam affärsrörelse.

 

Han har gjort sin apu hos kräftfiskarna i Vänern, fiskat siklöja i Vättern, varit på fiskodling och camping i Strömhult och arbetat på Tiraholms Fisk, med garnfiske, fiskodling, rökeri, butik och restaurang.

 

Idag är insjöfisket annorlunda än för bara trettio år sedan. Då sålde oftast fiskaren sin fångst vid bryggan med det samma han förtöjt båten. Nu förädlas fisken innan den säljs. På så vis blir förtjänsten mångdubbelt högre.

 

-          Ju mer man förstör våra närmaste havsvatten, desto viktigare kommer våra sjöar och vattendrag att bli i framtiden, spår Erling Johansson och tar gösen som exempel.

 

-          Idag är gösen på stark frammarsch, liksom laken. Och jag kan avslöja att lakrom är det godaste jag någonsin ätit och slår till och med den berömda ryska kaviaren!

 

Upplevelseturismen är viktig i Halland. Närheten till Tyskland, Holland och Danmark gör att befolkningen fördubblas under sommarmånaderna. Erling berättar att i princip varje fritidshus som är till salu säljs till utomsvenskar. Därför är tyskan fortfarande ett populärt språkval i gymnasiet. Simon berättar varför:

 

-          Jag ska bli fiskeguide och marknadsföra mig i Tyskland. Genom att jag då kan språket har jag en fördel också när grupperna kommer hit för att fiska.

 

Han och Andreas har redan tränat på att guida grupper i fiske och vildmarksliv. Men då var det genom deras UF-företag som tog emot skolklasser för fiske.

 

-          Vi hade också ett vildmarkskoncept där vi lärde ut om allemansrätten och hur man beter sig i naturen, förklarar Andreas.

 

En stor del av utbildningen handlar också om kunskaper runt omkring själva fisket, som till exempel matlagning. En lång rad olika fiskemetoder lärs ut och tillverkning av den egna fiskeutrustningen som flugor, drag, och spödelar står på schemat. Dessutom får de lära sig hur man monterar en troféfisk och att garva fiskskinn för olika användningsområden.

 

-          Nog kan väl svenska cowboy-boots i gädd- eller gösskinn bli ett fint bidrag till modeindustrin, menar Erling.

 

Den klarblå himlen över Bolmen har förbytts till tunga regnmoln och vågorna slår mot båten. Flytoverallerna har kommit på, men Petter bestämmer ändå att vi avbryter fisket för idag. Åtta timmars aktivt fiske får räcka trots att fångsten blev skral, menar han.

 

             Tre gäddsnipor som fick gå tillbaka i djupet för att växa något år.

 

 

Text och foto: Lasse Nohrstedt

 

Vildmarksgymnasiet kan stolt redovisa en i det närmaste oslagbar statistik över antalet avhopp från utbildningen. Nästan ingen lämnar skolan i förtid.

Andreas lyckas trassla till det för sig …

Fakta Vildmarksgymnasiet


Skolan erbjuder fem inriktningar.

-          Jakt och viltvård.

-          Vildmarksliv.

-          Barn & fritid med                         utomhuspedagogik.

-          Sportfiske.

-          Insjöfiskare.

 

I Unnaryds lilla saluhall har skolan en egen viltbutik. Den är öppen under jaktsäsongen och där säljs köttet från det vilt som elever och lärare fäller. Inom en snar framtid kommer där också att erbjudas färsk fisk, men då får allt fiskelyckan vara lite bättre än vad den var denna sommardag…

 

Läs mer på: www.vildmarksgymnasiet.se