NU ÄR DEN HÄR!
Martins bok "Det här är mitt liv" släpptes den 6 september och nu kan du köpa den som bok eller som e-bok! Vill du hellre ladda ner den som ljudbok, så finns den inläst på Storytel.se
 
Boken finns att köpa på exempelvis Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln eller i en bokhandel nära dig
 

Hårda pärmar och 55 sidor på lättläst svenska med en lång rad fina bilder av fotografen Riccardo Palombo

Pia Lindestrand vid Bibliotekstjänst har recenserat boken:

Martin berättar om vad som får honom att trivas, känna sig trygg och duktig. Han tycker om sitt jobb på Labanskolan där han får syssla med både teater, loppis och café. Hans stora passion är att göra egna filmer, allt från att skriva manus till att spela in med ett filmteam. Martin tar också upp sådant han tycker är fel och som gjort honom ledsen. Martin tycker det är viktigt att han, och de andra på boendet, ska kunna få göra det de själva vill när de har lust, som att gå och ta en öl en kväll. En lärorik text som är rikt illustrerad med fotografier ur vardagslivet.
Helhetsbetyg: 4.
(av 5)

Den 1 november sände P4 Uppland en intervju med Martin. P1 programmet Klartext sände en förkortad version. Klicka på länken nedan!


https://sverigesradio.se/avsnitt/klartext-nyheter-pa-ett-enklare-satt--367

 

Höstens bok från mig heter:
DU KAN KALLA MIG PEPSI

 

För mig och säkert många andra har de gripande tv-bilderna på barn med handikapp som spärras in och behandlas sämre än kreatur i Rumänien, Estland och Kina etsat sig fast på näthinnan.
Vi befinner oss i mitten av 1990-talet och svenskar slår sig gärna för bröstet och konstaterar att ”här är det minsann annorlunda”.
Men historiskt sett är toleransen för ”avvikande” inte så djupt
rotad i den svenska folksjälen heller.


"Du kan kalla mig Pepsi" är en bok om Martin och mig, om en normtypisk vuxen och ett barn med Downs syndrom, en pedagog och en skolelev, och framförallt: en pappa och en son.

Min ledstjärna har hela tiden varit: "Man vet inte om det finns någon gräns för vad som är möjligt". Kloka ord som jag fått från Irene Johansson, professor emeritus i pedagogik och mitt bollplank under många år.

I boken beskriver jag våra försök att inkludera Martin i det svenska skolsystemet, men också i livet i stort. Det här är min berättelse, men även en gestaltning av svensk nutidshistoria som du kanske inte känner till.

Boken baseras på minnesfragment, egenupplevda händelser,
tankar och inspiration.
Den finns som bok, e-bok och ljudbok, inläst på exempelvis Storytel och Bookbeat av skådespelaren Bobo Engström.


"Du kan kalla mig Pepsi" ges ut på Idus förlag. Den kan köpas i bokhandel och på Bokus, Adlibris eller andra sajter där böcker säljs.

 

Party, problem och en rymdhjälte
på Youtube!

Markera länken och öppna i ny flik!


https://youtu.be/pdNzJM0VNNE

Glöm inte att det fortfarande går att köpa filmen som dvd genom hemsidan!

Samverkan - anhöriga och personal i
LSS-verksamhet Nu också som talbok!


Mer än en halv miljon svenskar har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text. Det kan till exempel bero på dyslexi eller en sjukdom som gör det svårt att koncentrera sig på tryckt text. Nu har Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, låtit läsa in vår Samverkansbok som talbok. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker på biblioteket eller ladda ner dem genom MTM:s digitala bibliotek legimus.se

Läs mer på: www.mtm.se

Självklart finns fortfarande boken och dvd-filmen att beställa!

I personalgrupper diskuteras ofta anhöriga till dem bor eller arbetar i verksamheten. "Hur orkar den där mamman, kan hon inte släppa taget lite nu" eller "Åh, vad jobbig han är! Det spelar ingen roll vad vi gör, för han blir ändå aldrig nöjd". Det händer att personal uttalar sig med beundran och fascination, men ibland också med oförståelse och frustration. Orsakerna till detta ligger bland annat i att det är omöjligt att helt och hållet sätta sig in i den anhöriges situation, svårigheten med att kommunicera samt tyvärr ofta okunskap.


Som novellerna i boken visar märks även frustration och oförståelse bland anhöriga. "Personalen förstår inte, de gör inte som jag säger och de känner inte min son lika väl som jag gör" eller andra liknande synpunkter.

 

"Varför har inte Pia duschat?" Nu finns även en dramatiserad
film som tar utgångspunkt i en av novellerna i boken! Souvenir Film
har i samarbete med författarna, Komlitt förlag och Södertälje
kommun producerat en 15 minuter lång film som fungerar som
diskussionsunderlag i grupper.

 

Läs mer och beställ bok och film på:

http://www.komlitt.se/newsitem.html/vardagshjaltar?item_id=54

 

 

Charlie Norman Torg Charlie Norman Torg

Reflektera och diskutera kring integration!
"Regnbågens färger har inga gränser"  Filmen består av fyra kortfilmer som handlar om integration och mångfald och tar upp kulturella dilemman på arbetsplatser och i föreningslivet.
Jag har besökt 100 arbetsplatser, föreningar och offentliga biografvisningar. Överallt har filmen skapat kreativa och spännande diskussioner.
Läs mer under "Föreläsningar" i menyraden. Intresserad av filmen och ett filmbesök? Kontakta mig via "Kontakt" i menyraden!

Det musikaliska ledmotivet i filmen är Lasse Tennanders låt "Släpp min broder över bron" och framförs av Heidi Baier och mig i den här musikvideon:

https://www.youtube.com/watch?v=6kXBPY2JEbI&t=18s

2022:

- September: Martins bok "Det här är mitt liv" släpps som bok, e-bok och ljudbok.
Besöka Bokmässan i Göteborg och Idus förlag samt Myndigheten för tillgänglig media


- Oktober: Värnamo: Martin föreläser och visar film på Värnamo folkhögskola
Lasses bok "Du kan kalla mig Pepsi" släpps som bok och ljudbok


- November: Lasses nya bokprojekt om Nasare-Jocke hittar nya stigar


 

Nu finns "En film om flykt och svalor" på Youtube!

 "Att få gå i sin sons fotspår är få förunnat - Grattis Lasse!" (Tomas Norström, skådespelare)

"En film om flykt och svalor" är min debut som manusförfattare och regissör. Filmen tar avstamp i den svenska emigrationen för drygt hundra år sedan och gör paralleller till dagens flyktingsituation med många ensamkommande flyktingbarn. "En film om flykt och svalor" finns textad på sex olika språk och alla finns på Youtube.
Filmen har visats på mer än 120 arbetsplatser, i föreningar och på biografer under 2016 - 2017!

 https://www.youtube.com/watch?v=VNqK-0hi5CM

 

Det går att köpa Martins filmer på DVD!

Du kan beställa Martins filmbox som innehåller Film 1 & 2 om Lövstalöt, plus extramaterial. Nu finns också hans tredje film Party, problem och en rymdhjälte att köpa. Priset är 200 kronor per film! Gå in under "Kontakt" i menyraden ovan och fyll i uppgifter så hör vi av oss. OBS! Begränsad upplaga!
 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Foto: Lasse Nohrstedt Foto: Lasse Nohrstedt

 

"Jag lever! Intact ger barn en andra chans"

Hari var bara två-tre år gammal när han övergavs av sina föräldrar. I ett knyte låg han en morgon utanför ett hinduiskt tempel i staden Trichy i södra Indien. Saryanya var ett gatubarn när hon hittades. Amundha Maria fann renhållningsarbetare bland soporna efter en festival.


Alla tre barnen har flera saker gemensamt. De har funktionsnedsättningar och har blivit övergivna av sina föräldrar. I dag bor de på Intact Special School i Trichy där de förutom att få mat och husrum också deltar i skolundervisning, sjukgymnastik och ridterapi. De har fått en andra chans till livet. Flera gånger har jag besökt Intact och på plats i Indien haft fortbildning för lärarna och musikundervisning för barnen.

Möt Hari, Saryanya, Amundha Maria och de andra barnen min bok.
 

Boken Jag lever! kostar 100 kronor plus 50 kronor i fraktkostnad.

Beställ boken genom att mejla mig direkt!

 


 

Möt Trio Colaja!

 
Trio Colaja (Conny, Lasse, Janne) bildades 1990 och har mött tusentals förskolebarn runt om i landet med sin föreställning "Trollkarlen".
Det är fortfarande lika roligt, även om vi alla tre numera är både morfar och farfar!
Sedan 2016 har vi också ett mycket uppskattat musikprogram som vänder sig till äldre- & demensboenden. Med föreställningen "Nu ska vi sjunga" botaniserar vi i folkskolans orangefärgade sångbok. Sånger som väcker trygghet och glädje och inte sällan en lust att vilja sjunga med.

Jag (Lasse) har också ett eget allsångsprogram för äldre- & demensboenden där jag blandar allt från Dan Andersson till Ted Gärdestad och Robban Broberg.

MER INFORMATION ELLER BOKNING AV TRIO COLAJA ELLER MITT ALLSÅNGSPROGRAM GÖR DU GENOM ATT KONTAKTA MIG VIA "KONTAKT" I MENYRADEN!