Martin & Tomas Norström under inspelningen av Party, problem och en rymdhjälte Martin & Tomas Norström under inspelningen av Party, problem och en rymdhjälte

Ny bok på gång
- Martins tre filmer blir till en bok!


Hur är det att bo i gruppboende?
Hur är det att leva med en intellektuell funktionsvariation?
Martins manus till sina filmer ligger som grund för en ny bok på lättläst svenska. Det är Myndigheten för tillgänglig media, MTM, som beställt boken sedan de sett Martins filmer på Youtube.
Boken kommer att ha tecknade illustrationer och ges ut under 2022.
- Det finns en stor förväntan på den här boken och den har ett stort tomrum att fylla, säger Maria Ramdén, förlagschef på MTM.

Omsorgsboken i ny version!
 

I två kapitel har jag skildrat livet, sorgen, glädjen, hoppet och ibland förtvivlan att vara förälder till ett barn och ung vuxen med Down syndrom.

Boka en spännande föreläsning eller halv studiedag kring samverkan mellan personal och närstående.
Kontakta mig för ytterligare information!


Beställ boken på Liber förlag:
https://www.liber.se/search?q=omsorgsboken
 

Party, problem och en rymdhjälte
på Youtube!

Markera länken och öppna i ny flik!


https://youtu.be/pdNzJM0VNNE

Glöm inte att det fortfarande går att köpa filmen som dvd genom hemsidan!

Samverkan - anhöriga och personal i
LSS-verksamhet Nu också som talbok!


Mer än en halv miljon svenskar har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text. Det kan till exempel bero på dyslexi eller en sjukdom som gör det svårt att koncentrera sig på tryckt text. Nu har Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, låtit läsa in vår Samverkansbok som talbok. Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker på biblioteket eller ladda ner dem genom MTM:s digitala bibliotek legimus.se

Läs mer på: www.mtm.se

Självklart finns fortfarande boken och dvd-filmen att beställa!

I personalgrupper diskuteras ofta anhöriga till dem bor eller arbetar i verksamheten. "Hur orkar den där mamman, kan hon inte släppa taget lite nu" eller "Åh, vad jobbig han är! Det spelar ingen roll vad vi gör, för han blir ändå aldrig nöjd". Det händer att personal uttalar sig med beundran och fascination, men ibland också med oförståelse och frustration. Orsakerna till detta ligger bland annat i att det är omöjligt att helt och hållet sätta sig in i den anhöriges situation, svårigheten med att kommunicera samt tyvärr ofta okunskap.


Som novellerna i boken visar märks även frustration och oförståelse bland anhöriga. "Personalen förstår inte, de gör inte som jag säger och de känner inte min son lika väl som jag gör" eller andra liknande synpunkter.

 

"Varför har inte Pia duschat?" Nu finns även en dramatiserad
film som tar utgångspunkt i en av novellerna i boken! Souvenir Film
har i samarbete med författarna, Komlitt förlag och Södertälje
kommun producerat en 15 minuter lång film som fungerar som
diskussionsunderlag i grupper.

 

Läs mer och beställ bok och film på:

http://www.komlitt.se/newsitem.html/vardagshjaltar?item_id=54

 

 

Charlie Norman Torg Charlie Norman Torg

Reflektera och diskutera kring integration!
"Regnbågens färger har inga gränser" är namnet på min nya film. Filmen består av fyra kortfilmer som handlar om integration och mångfald och tar upp kulturella dilemman på arbetsplatser och i föreningslivet.
Fram till årsskiftet 2018/2019 har jag besökt 100 arbetsplatser, föreningar och offentliga biografvisningar. Överallt har filmen skapat kreativa och spännande diskussioner.
Läs mer under "Föreläsningar" i menyraden. Intresserad av filmen och ett filmbesök? Kontakta mig via "Kontakt" i menyraden!

Det musikaliska ledmotivet i filmen är Lasse Tennanders låt "Släpp min broder över bron" och framförs av Heidi Baier och mig i den här musikvideon:

https://www.youtube.com/watch?v=6kXBPY2JEbI&t=18s

2020:

- November: Söderbärke kyrka. Sång och musik i samband med begravning.

- Oktober: Göteborg. Fyra föreläsningar för all personal vid Betaniaföreningen Askim kring bemötande i anhörigfrågor.


- Januari/februari: Indien. Besöka barnhemmet i Tamilnadu samt i Goa skriva klart boken "Vägen blir till medan vi går"

2019:

-
6 november: Rikskonferens Kvalitet inom LSS 2019 i Stockholm. Jag föreläser på eftermiddagen. Kui arrangerar.

- 28 augusti: Halvdagsutbildning i Halmstad där jag föreläser för 200 anställda inom LSS-verksamheter.

- Augusti: Nya Omsorgsboken (Liber) utkommer.

- Höstterminen 2019: Tillsammans med dramapedagog Anna Sandin genomför jag vårt Sagoäventyr med småfåglarna i förskoleklasser i Ludvika kommun en dag i veckan. Dramalek och musik som verktyg i värdegrundsarbetet.

- April:  Jag föreläser på temat "Samverkan anhöriga och personal" på konferensen Framtidens LSS-boende, Stockholm.

- 15 juli: Trio Colaja spelar musikteaterföreställningen Trollkarlen för barn 2 - 99 år i samband med Söderbärkemöljan

 

Nu finns "En film om flykt och svalor" på Youtube!

 "Att få gå i sin sons fotspår är få förunnat - Grattis Lasse!" (Tomas Norström, skådespelare)

"En film om flykt och svalor" är min debut som manusförfattare och regissör. Filmen tar avstamp i den svenska emigrationen för drygt hundra år sedan och gör paralleller till dagens flyktingsituation med många ensamkommande flyktingbarn. "En film om flykt och svalor" finns textad på sex olika språk och alla finns på Youtube.
Filmen har visats på mer än 120 arbetsplatser, i föreningar och på biografer under 2016 - 2017!

 https://www.youtube.com/watch?v=VNqK-0hi5CM

 

Det går att köpa Martins filmer på DVD!

Du kan beställa Martins filmbox som innehåller Film 1 & 2 om Lövstalöt, plus extramaterial. Nu finns också hans tredje film Party, problem och en rymdhjälte att köpa. Priset är 200 kronor per film! Gå in under "Kontakt" i menyraden ovan och fyll i uppgifter så hör vi av oss. OBS! Begränsad upplaga!
 

Foto: Lasse Nohrstedt Foto: Lasse Nohrstedt

 

"Jag lever! Intact ger barn en andra chans"

Hari var bara två-tre år gammal när han övergavs av sina föräldrar. I ett knyte låg han en morgon utanför ett hinduiskt tempel i staden Trichy i södra Indien. Saryanya var ett gatubarn när hon hittades. Amundha Maria fann renhållningsarbetare bland soporna efter en festival.


Alla tre barnen har flera saker gemensamt. De har funktionsnedsättningar och har blivit övergivna av sina föräldrar. I dag bor de på Intact Special School i Trichy där de förutom att få mat och husrum också deltar i skolundervisning, sjukgymnastik och ridterapi. De har fått en andra chans till livet. Flera gånger har jag besökt Intact och på plats i Indien haft fortbildning för lärarna och musikundervisning för barnen.

Möt Hari, Saryanya, Amundha Maria och de andra barnen min bok.
 

Boken Jag lever! kostar 100 kronor plus 50 kronor i fraktkostnad.

Beställ boken genom att mejla mig direkt!

 


 

Möt Trio Colaja!

 
Trio Colaja (Conny, Lasse, Janne) bildades 1990 och har mött tusentals förskolebarn runt om i landet med sin föreställning "Trollkarlen".
Det är fortfarande lika roligt, även om vi alla tre numera är både morfar och farfar!
Sedan 2016 har vi också ett mycket uppskattat musikprogram som vänder sig till äldre- & demensboenden. Med föreställningen "Nu ska vi sjunga" botaniserar vi i folkskolans orangefärgade sångbok. Sånger som väcker trygghet och glädje och inte sällan en lust att vilja sjunga med.

Jag (Lasse) har också ett eget allsångsprogram för äldre- & demensboenden där jag blandar allt från Dan Andersson till Ted Gärdestad och Robban Broberg.

MER INFORMATION ELLER BOKNING AV TRIO COLAJA ELLER MITT ALLSÅNGSPROGRAM GÖR DU GENOM ATT KONTAKTA MIG VIA "KONTAKT" I MENYRADEN!