Lycklig måndag - oro i magen

Den kom som ett brev på posten - regeringens tillsatta utredning som ska se om det behövs någon specialpedagogutbildning i framtiden. Jag befarade detta i samband med att utbildningsminister Jan Björklund återupplivade den gamla speciallärarutbildningen.  "Nu kommer han att lägga ner specialpedagogutbildningen" varnade jag. Få trodde mig då, i dag är det fler som inser faran.

 

För den forne militären Jan Björklund representerar specialpedagoger nämligen "flum", hans allra värsta skällsord. De ser till helheten hos barnet och eleven. Förstår att barnet har en historia när det kommer till förskolan och skolan, har en vardag utanför skolan där klasstillhörighet, ekonomi och föräldrars utbildningsnivå och förmågor påverkar barnet. Specialpedagoger plockar inte ut Kalle ur klassen för att traggla engelska glosor i en skrubb under trappan (vanligt förekommande speciallärar-tillhåll i den svenska skolan). Specialpedagogerna ingår i stödteam och som pedagogiska mentorer för klasslärare och förskollärare för att de ska kunna möta alla barn på rätt nivå.

I dag har vi en katastrofal ökning av antalet barn som får diagnos ADHD. De flesta från socialt utsatta bostadsområden. Får Björklund och Alliansen som de vill blir dessa barn ännu fler. Sorteringstakten i skolan ökar, utslagningen på arbetsmarknaden och i samhället likaså.

Vi måste hjälpas åt att stoppa vansinnet innan det är för sent. Människor måste få vara olika, ändå värda lika mycket. Vi går i marschtakt mot ett samhälle där bara A-barnet räknas. Ett A-barn som lätt kan fasas in i regeringens jobblinje. Tänk efter var och när ni såg det scenariot senast.

Etiketter: lycklig måndag

Kommentera gärna inlägget: