Lycklig måndag - Leksaker som spårat ur

Aldrig har leksaker varit så traditionellt könsrollsbestämda som idag. Man kan gott säga att leksaksindustrin spårat ur. Det som jag och många andra kämpade för under 1970-talet och framåt, då exempelvis krigsleksaker inte fick säljas i svenska leksaksaffärer och när det var okej för en flicka att få önska sig en verktygslåda i present, är ett minne blott.

 

Bara för att jävlas brukar jag fråga efter hyllan med dockor för killar när jag besöker en leksaksaffär. Affär, snarare tempel förresten. Med 2000 kvadratmeter golvyta och hyllor som når upp till himlen bör det nog benämnas just tempel. Leksakstempel.

Jag får samma reaktion på min fråga varje gång. Ett förläget leende och orden "det har vi inte i sortimentet". Är det en manlig butiksanställd brukar jag fråga om han inte minns "Big Jim" eller Actionmen. Och varje gång skiner han upp och utbrister "Jo visst!".

Ja men varför ska inte dagens killar få chansen att skapa relationer till dockor?

Förvisso var det så att Actionmen & Co var utformade efter puckade, muskeluppblåsta gladiatorer i TV4, men hellre dessa än inga pojkdockor alls!

Actionmen kan vara väldigt sensitiva personligheter som både gillar att campa, sjunga en glad sång, klä sig fint och laga god mat. Tro mig, jag har många bevis för detta genom åren.

 

Uppsala den 9 januari 2012

foto: Fotoakuten.se

Etiketter: lycklig måndag

Kommentera gärna inlägget: