Lycklig måndag - horseshow

Svedens Dyrk fick aldrig uppleva applåderna och jublet i Globen. Han är död sedan mer än tio år, men han fanns i mina tankar vid finalen av International Horse Show sent i går kväll. För på stora scenen för att ta emot Agrias pris Djurens Hjälte 2011 stod hans matte och tillika min dotter.

 

Gotlandsrusset Dyrk hade aldrig tillräcklig kapacitet i någon hästsport för att få glänsa i rampljuset. Hans bästa hopp gjorde han mitt under en dressyrtävling, när han utan förvarning hoppade över sargen och gick tillbaka till transportvagnen.

Men kanske behövs det ändå många som Dyrk, som genom sitt sätt att vara, sin trofasthet och sitt godmod kan stötta någon annan till stordåd. Så är det också för oss människor. Det behövs många som arbetar i det tysta och fördolda för att tända en enda stjärna. Men vi är alla lika mycket värda. För mig och för Jonna var Dyrk lika mycket värd som den häst som Rolf-Göran Bengtsson just vann EM i hoppning med.

 

Dyrk och andra ponnyn har påverkat livet hos många barn och unga, genom att djur har förmågan att lyssna och trösta i svåra stunder och att busa och skoja i glädjestunder. Djur har ofta klarat det som skolpsykologer och resursteam inte klarat.

 

Vetskapen om djurens betydelse för barns utveckling har inte bara fört mig till arbetet på 4H-gården, utan också till andra sidan jorden, till Indien där Intact idag driver ett ridterapicenter med tre ponnyn som alla liknar Dyrk.

 

Så Tack Dyrk för allt du åstadkom under din korta skritt här på jorden.

Och Grattis Jonna och VOOV - järnspiiikar vad jag är glad och stolt, skulle Dunderklumpen ha sagt!

 

Fakta om Djurens Hjälte, från Agrias hemsida:

"Priset Djurens Hjälte ska lyfta fram och premiera en person som på olika sätt skapar trygghet för djur och människor. Jonnas viktiga arbete gör att juryn för priset Djurens Hjälte, som består av representanter från olika djurägarorganisationer, utsett henne årets pristagare. Konkurrensen har varit stenhård med hundratals andra som nominerats på Agrias webbplats under hösten. Förutom äran får hon ett stipendium på 25 000 kronor som ska gå till fortsatt arbete för djuren."

 

Motiveringen lyder:
Att även djur lever farligt i våldsutsatta parrelationer var tidigare ett dolt samhällsproblem, men tyvärr förekommer det att den som utövar våld mot sin partner använder djuret som ett maktmedel. Jonna Fallhagen Gohil såg det ingen annan såg och gjorde det ingen annan gjorde. Tack vare henne finns ett nätverk för våldsutsattas djur så att även de kan få skyddat boende. Hon har för alltid förändrat Sveriges djurskydd och är en stor förebild för oss alla.

 

 

Läs mer på www.voov.nu  www.agria.se  www.intacteq.com

 

Uppsala den 28 november 2011

Etiketter: lycklig måndag

Kommentera gärna inlägget: