Lycklig måndag - utvecklingssamtal

Lycka är att vara på promenad en förmiddag i november med världens bästa barnbarn.I går såg jag Honom. Gående längs S:t Persgatan. I jämnhöjd med skoaffären böjde han sig ner och vände sitt ansikte mot sin ettårige son som satt i vagnen. Pappan talade till sonen och jag log och gladdes tillsammans med Fadern, Sonen och mig som den betraktande Andre. Ty pappans mobiltelefon fanns icke i närheten och all uppmärksamhet riktades mot pojken.

 

Ja, det här är ironi. Men jag blir så vissen och förbannad på alla dessa unga föräldrar, både pappor och mammor, som oavbrutet talar i mobiltelefon när de är ute med barnvagnen. Jag ser dem på bussar, perronger och trottoarer, i parker och på stigar i skogen.

Det är faktiskt så illa att barn börjar acceptera föräldrarnas oengagemang och frånvaro. De blir allt tystare i vagnen, eftersom de tidigt lär sig att det inte är någon idé att försöka påkalla uppmärksamhet.

 

I mina mörkaste stunder vill jag starta en enmansgerilla: MMM, Morfar Mot Mobiler, och försedd med en elektronisk störningssändare ge mig ut på gator och torg för att ge barn upprättelse. När en pappa eller mamma kommer gående med sin barnvagn, givetvis pratandes i mobilen, så knäpper jag på störningssändaren så att samtalet avbryts. Fniss, fniss.

De skulle inte förstå att det var jag, för sändaren är liten och får plats i min rockficka. Men jag skulle fnissande gå därifrån medan föräldern vrålar i telefonen: "Vänta, det är ingen mottagning här!"

Han eller hon skulle snart ge upp samtalet och upptäcka vilken fantastisk liten varelse som sitter nedanför i vagnen. Skulle följa barnets finger som sträcker sig mot en gatlykta och tillsammans utbrista "TITTTAAA - LAAMMPAAA!"

Sedan skulle de förundras över alla gula löv som ramlar från träden och hamnar på marken - hur går det till? Och varför då? Plötsligt uppstår ett riktigt utvecklingssamtal för både förälder och barn.

 

Vän av ordning frågar förstås om man aldrig får prata i mobilen när man är ute och går med barnvagn???

Jovisst, här kommer lösningen på problemet:

1. Barnet är vaket i vagnen = icke försvarbart med mobilsamtal.

2. Barnet sover lugnt i vagnen = okej att prata i mobilen.

 

Uppsala 21 november 2011

 

Etiketter: lycklig måndag

Kommentera gärna inlägget: